Projektbeskrivning

Warning: file_get_contents(http://www.matchring.se/DesktopModules/RM_Company/API/Service/getTenderingsByCenterIdCustomTemplate?type=1&noOfItems=5¢erid=24&linkUrl=/upphandling&templateName=RM_Company-TenderingListCenterShortCode): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /customers/8/f/e/researchmatch.se/httpd.www/wp-content/themes/Avada/shortcodes.php on line 135

Kan ta bilder av nonovärld och vad som händer inne i en planet!

Europeiska XFEL är en forskningsanläggning som började byggas utanför Hamburg i Tyskland 2009. När anläggningen tas i drift 2015 kommer den att användas för att generera extremt intensiva röntgenstrålar (ljuskällor) med egenskaper som liknar laserljus.
Det ultrakorta ljuset blinkar 27 000 gånger per sekund och med en briljans som är en miljard gånger högre än den för de bästa konventionella röntgenstrålkällorna. Extremt starka ljuskällor som gör anläggningen unik i hela världen. Genom XFEL öppnas nya forskningsområden som tidigare var otillgängliga.

XFEL

Här kommer forskare att kunna kartlägga atomerna i virus och cellernas molekylära sammansättning, vilket utgör en viktig grund för framtida läkemedel. Vidare blir det möjligt att ta tredimensionella bilder av nanovärld och filma kemiska reaktioner och processer, till exempel de som förekommer djup inne i planeter.

Anläggningen blir mer än tre kilometer lång. Det börjar vid DESY-anläggningen och sträcker sig till staden Schenefeld, där huvudbyggnaden med dess underjordiska experimenthall kommer att placeras. Den första delen av anläggningen är en 1,7 kilometer lång tunnel för partikelacceleratorn som genererar klasar av elektroner till höga energier i nästan ljusets hastighet. Tunneln kommer att vara belägen cirka 38 meter under jord. Parallellt med European XFEL byggs också nästa generations ljuskällor i Japan och i USA.

Tre olika byggnader uppförs: En överbyggnad till den stora underjordiska injektorn, en entrébyggnad till tunneln och bredvid den en stor modulatorhall för elförsörjning. 2008 fick två välrenommerade konsortier uppdraget att bygga de underjordiska tunnlarna, schakten och hallarna för den långa anläggningen.

XFEL styrs av ett råd European XFEL Council med ansvar för strategiska, vetenskapliga och finansiella beslut. Rådet består av två representanter från respektive partnernation. Rådet styr genom 6 kommittéer. Vice ordförande för rådet är Lars Börjesson, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg. Sveriges delegat i rådet är Johan Holmberg, Vetenskapsrådet i Stockholm.

Byggprojektet och dess olika milstolpar finns att läsa på XFELs hemsida

Du kan följa bygget på XFEL via webbkamera


Just nu pågår upphandling av: