Projektbeskrivning

Doldisbolaget Research Match i Malmö mäklar ESS-affärer

Sverige ligger under medel när det handlar om att få tillbaka nedplöjda miljardbelopp i europeiska forskningsanläggningar som Cern, ESS och Max IV. Efter ett halvårs uppstartsfas drar Vinnovafinansierade Research Match i Malmö igång verksamheten, som ska ge svenska företag större del av kakan.

Utöver att anordna sina första seminarier och mingel ska Research Match under våren utveckla en webbtjänst som matchar behoven från Europas stora forskningsanläggningar med kompetensen och leveransförmågan hos svenska företag.

Hittills har Sverige fått på tok för dålig utdelning på pengarna vi stoppar in i miljardprojekten, menar vd Ulrika Steiner och pekar på siffror från Vetenskapsrådet. 2012 stod Sverige exempelvis för 2,6 procent av finansieringen till Cern, medan bara 0,7 procent av forskarna som använde anläggningen var från svenska universitet.

− Siffrorna för andelen av leveranserna som kan härledas till svenska företag är betydligt osäkrare, men trenden går igen även där, säger Ulrika Steiner till Rapidus.

Totalt pågår just nu nybyggen och uppgraderingar för mer än 150 miljarder kronor vid de tio forskningsanläggningar som Research Match riktat in sig på, enligt bolagets egna siffror. Utöver ESS och Max IV handlar det bland annat om tyska protonacceleratorn Fair och ITER i södra Frankrike, där enorma summor satsar på att försöka tämja fusionskraften.

Research Match Sweden bildades i slutet av sommaren efter att Vinnova anslagit sex miljoner kronor för de första två årens drift. Totalt arbetar fem personer i bolaget, varav två på heltid. Uppdraget täcker hela Sverige, men basen är Malmö.

− Det finns både för- och nackdelar med det. Vi är nära ESS och Max IV och Skåne har en del mindre företag som varit framgångsrika i att leverera till forskningsanläggningar, exempelvis Examec. Men Sveriges stora industricenter finns ju inte här utan i Mälardalen och på västkusten, säger Ulrika Steiner.

Erik Olausson
Publicerat: 2015-01-26
Rapidus Nyhetsbrev