Projektbeskrivning

Warning: file_get_contents(http://www.matchring.se/DesktopModules/RM_Company/API/Service/getTenderingsByCenterIdCustomTemplate?type=1&noOfItems=5¢erid=23&linkUrl=/upphandling&templateName=RM_Company-TenderingListCenterShortCode): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /customers/8/f/e/researchmatch.se/httpd.www/wp-content/themes/Avada/shortcodes.php on line 135

MAX IV-laboratoriet

MAX IV-laboratoriet har varit en framgångsrik del av Lunds universitet i mer än 25 år och just nu byggs MAX IV, den nya synkrotronljusanläggningen, i Lund.

Gör det osynliga synligt!

Nästan 1000 forskare från Sverige och resten av världen kommer årligen till MAX IV-laboratoriet för att använda röntgenstrålningen producerad i vår elektronaccelerator. De forskar inom bland annat fysik, kemi, geologi, ingenjörs- och materialvetenskap, strukturbiologi, medicin och nanoteknologi.

Bilder: FOJAB arkitekter och fotograf Johan Persson

MAX IV, Sveriges största och mest ambitiösa satsning på forskningsinfrastruktur, blir världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning och kommer att ersätta det existerande laboratoriet. Ungefär 170 personer är anställda vid MAX IV-laboratoriet som kommer att välkomna många skickliga och nyfikna personer under de kommande åren.

MAX IV-laboratoriet är en nationell forskningsanläggning belägen i Lund som drivs av Lunds universitet. Finansiärer är Vetenskapsrådet, VINNOVA, Lunds universitet, Region Skåne samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Det befintliga laboratoriet på Ole Römers väg i Lund är uppbyggt kring tre lagringsringar för elektroner (MAX I, II och III) runt vilka ett dussin experimentstationer finns placerade. Denna anläggning stängas i mitten av december 2015. Byggnationen av den nya anläggningen, MAX IV, på Brunnshög i Lund påbörjades 2010 och invigs den 21 juni 2016 – På årets ljusaste dag invigs det skarpaste ljuset i världen! MAX IV kommer att stå sig väl internationellt och attrahera ännu större grupp användare och forskare från hela världen.

Fastighets AB ML4 är byggherre och kommer att äga och förvalta anläggningen. Lunds Universitet kommer i sin tur att hyra hela anläggningen, det tecknade hyresavtalet löper på 25 år. Vetenskapsrådet är huvudfinansiär för MAX IV och verksamheten drivs av Lunds universitet. Total investeringskostnad för MAX IV-anläggningen är drygt 3 miljarder SEK under fem år fram till driftstart 2016.

Den första etappen efter den konventionella byggnaden kommer att bestå av acceleratorkomplexet, strålrör och instrument. Merparten av alla inköp och upphandlingar för MAX IV är genomförda och kontrakterade.

Besök www.maxlab.lu.se

Du kan följa bygget på MAX IV-laboratoriet via webcamera

Se filmen om hur MAX IV-laboratoriet byggs!Just nu pågår upphandling av: