Projektbeskrivning

Warning: file_get_contents(http://www.matchring.se/DesktopModules/RM_Company/API/Service/getTenderingsByCenterIdCustomTemplate?type=1&noOfItems=5¢erid=20&linkUrl=/upphandling&templateName=RM_Company-TenderingListCenterShortCode): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /customers/8/f/e/researchmatch.se/httpd.www/wp-content/themes/Avada/shortcodes.php on line 135

Vad vet vi om universums utveckling under 13,8 miljarder år?

GSI/FAIR är en av Tysklands och världens främsta forskningsanläggningar som varit i bruk sedan 1969. Det var EU som ursprungligen tog initiativet till att förverkliga FAIR. Nio länder inledde ett samarbete och bildade 2010 bolaget the FAIR GmbH för att finansiera anläggningen. Den pågående byggnationen har nu övergått från markberedning till konstruktion av den nya acceleratorn FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research) bredvid den befintliga anläggningen GSI.

GSI_FAIR_3

FAIR

FAIR kommer att bestå av åtta accelerator-ringar med upp till 1 100 meter i omkrets, två linjäracceleratorer och cirka 3,5 kilometer strålrör. De befintliga GSI-acceleratorerna kommer att fungera som en pre-acceleratorer.

Den nya anläggningen, där olika fysikprogram kan köras parallellt, erbjuder enastående möjligheter för forskning för cirka 3000 forskare från cirka 50 länder. Under de kommande decennierna kommer experimenten att kunna avslöja konsoliderade rön om hittills okända tillstånd av materia. Fortfarande saknas information om universums utveckling under 13,8 miljarder år.

FAIR är en investering på drygt 4 miljarder SEK som finansieras både genom så kallade IKC-bidrag och kontanta medel. Tyska staten tillsammans med delstaten Hessen kommer att bekosta merparten av investeringen. Nio internationella partners; Finland, Frankrike, Indien, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovenien, Sverige och Storbritannien bekostar tillsammans cirka 30 % av investeringen.

GSI

GSI

GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research som grundades 1969 under det dåvarande namnet Gesellschaft für Schwerionenforschung mbH (GSI), bedriver sin forskningsverksamhet med hjälp av en unik och storskalig partikelaccelerator. Forskningen vid GSI syftar till en ökad förståelse för hur de minsta beståndsdelarna i vår värld är uppbyggda och fungerar och hur universum har skapats. Acceleratorn används också för att utveckla nya mediciner och ny teknologi.

iconFair iconGSI
Länk till FAIR hemsida Länk till GSI hemsida


Just nu pågår upphandling av: