Projektbeskrivning

Warning: file_get_contents(http://www.matchring.se/DesktopModules/RM_Company/API/Service/getTenderingsByCenterIdCustomTemplate?type=1&noOfItems=5¢erid=19&linkUrl=/upphandling&templateName=RM_Company-TenderingListCenterShortCode): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /customers/8/f/e/researchmatch.se/httpd.www/wp-content/themes/Avada/shortcodes.php on line 135

Vad är ESRF?

European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) som grundades 1994 är en forskningsanläggning i Grenoble, Frankrike med världens starkaste källa av synkrotronljus (röntgenstrålar). De röntgenstrålar som genereras är 10 000 miljarder gånger starkare än en röntgenapparat på sjukhus. Den starka röntgenstrålen som produceras är tunn som ett hårstrå med en elektrisk ström på 10 kilowatt, vilket är tillräckligt för att skära genom metall.
2009 inleddes en uppgradering av hela anläggningen, the ESRF Upgrade Programme Phase 1 som beräknas vara klar 2015. Uppgraderingen omfattar kompletteringar av 11 strålrör med 15 erimentstationer, förbättringar av ljusröntgenkällan, nya instrument och nya byggnader för strålrören, laboratorier och kontor.

Phase II av programmet omfattar perioden 2015 – 2018 och för närvarande pågår diskussioner om innehåll och utformning av de uppgraderingar som då skall genomföras. ESRF har drygt 600 anställda från fler än 40 olika länder. Budgeten för 2012 uppgick till 80 million Euro, vilket motsvarar omkring 700 miljoner SEK.

Ägare

ESRF är en icke-vinstdrivande institution som följer fransk lagstiftning. Anläggningen leds och styrs av de 20 medlemsländerna genom The Council och den verkställande Director General. Medlemsländerna och deras procentuella bidrag är följande:

  • 27, 5 % Frankrike
  • 25, 5 % Tyskland
  • 15 % Italien
  • 14 % Storbritannien
  • 4 % Spanien
  • 4 % Schweiz
  • 6 % Benesync (Belgien, Nederländerna)
  • 4 % Nordsync (Danmark, Finland, Norge, Sweden)

Sveriges bidrag

Sveriges driftbidrag till ESRF 2012 uppgick till cirka 7 Miljoner SEK. Sveriges eventuella bidrag till investeringarna i Upgrade Programme tillkommer.

Inköp

Inköp hanteras av den administrativa divisionen som också ansvarar för finans, samarbetsavtal, personalfrågor, och internservice.

Information och nyheter om uppgraderingsprogrammet jämte eventuella upphandlingar framgår av nyhetsbladet och den digitala tidningen.

 

Just nu pågår upphandling av: