Research Match ITER Special. Sedan starten 2008 har 4425 miljoner euro spenderats. Totalt har avtal slutits för 3572 miljoner euro. Det innefattar ca 400 företag och mer än 65 forskningsinstitutioner.
Världens största forskningsanläggning för fusionskraft ITER = stora affärsmöjligheter för svenska företag.

Idag konsumerar Europas länder en femtedel av världens energi, men många länder har inte tillgång till egen energiproduktion. Enligt klimatavtalet COP21 (Paris 2015), där 195 länder kom överens om att reducera växthuseffekten, skall alternativa energikällor utvecklas. Fusionskraft kan spela en viktig roll i framtidens energiförsörjning.

Konstruktionen av världens största forskningsanläggning för fusionskraft, ITER pågår för fullt i Cadarache, södra Frankrike. Bygget upptar 42 hektar och är en av världens största konstruktioner. Själva hjärtat i fusionsanläggningen, vakuumbehållaren (tokamaken), produceras i specialstål som sammantaget väger lika mycket som Eiffeltornet – 5000 ton.highlight_2015_contrib-1

Projektet finansieras av 21 medlemsländer som tillsammans representerar halva världens befolkning. EU via organisationen Fusion For Energy (F4E) står för lite mindre än hälften. (se graf fördelning 2015).

F4E har till uppdrag att se till att Europa levererar sin del till ITER, vilket innebär enorma affärsmöjligheter för industrin.

Sedan starten 2008 har 4425 miljoner euro investerats och totalt har avtal slutits för 3572 miljoner euro med drygt 400 företag och fler än 65 forskningsinstitutioner.highlight_2015_budget-1
Hittills har medelvärdet på kontrakten legat på ca 10 miljoner euro.
Fler större företagskonsortier har vunnit upphandlingarna än mindre företag. Dessa konsortier består mestadels av franska, italienska och spanska företag.

– Det är mycket byggnation och då är närheten viktig. Men framöver kommer små och medelstora företag att kunna vara med i upphandlingarna då det genomsnittliga ordervärdet kommer att ligga på 5 miljoner euro. Det innebär många affärsmöjligheter för svenska företag, säger Leonardo Biagioni, Head of Contract & Procurement på F4E.

Svenska företag är underrepresenterade som leverantörer till ITER. Och ser man till statistiken så har svenska företag bra möjligheter att lyckas vinna kontrakt om man väl bestämmer sig för att delta i upphandlingarna, berättar Leonardo Biagioni.
Hur gör man då rent konkret för att delta i upphandlingarna? Första steget är att registrera sitt företag på F4Es industri- och fusionslaboratorieportal, som också kan nås via F4Es hemsida. På så sätt får man full insyn i verksamheten och kan också få inbjudningar till marknadsundersökningar inför kommande upphandlingar.

Börja kommunicera med oss, uppmanar Leonardo Biagioni. Vi har fyra personer här som är helt dedikerade industriella kontakter. De kan se till att företagen får prata med rätt personer inom ITER.

Bild: Head of Contract & Procurement F4E Leonardo Biagioni på huvudkontoret i Barcelona